Apokalypsen för konserter

En av de saker vi saknar mest är att stå i en folkmassa på en konsert, tillsammans med vänner eller främlingar, heja på våra favoritartister. Och det är antagligen många av er också. 2020 var på väg att bli konsert branschens mest lönsamma år ännu. Baserat på årets första kvartal beräknades det att det skulle bli rekord biljettförsäljning på 120 miljarder kronor. 

Men coronaviruset har gjort konserter omöjliga. Om konserter och festivaler skjuts upp till slutet av året – som vissa experter förutspår – skulle branschen förlora 90 miljarder kronor.

Och medan vissa musiker når fans online, finns det många andra som får konserter att hända som är utan arbete. Så kommer konserter kunna överleva, eller är vi mitt i apokalypsen för konserter?

Kommer konserter överleva?

Vi ser det som att det är en självklarhet att konserter kommer att överleva och till och med ha en chans att återhämta sig, men det kan ta ett tag. Alla andra kriser så har det varit mer eller mindre tydligt om vad som är fel och vad människor bör tänka på. Men så är det inte vid den här corona krisen. Det är inte att färre människor har råd att gå ut och roa sig som vid finanskrisen 2008, nu är det istället att det är olagligt att gå ut om det är fler än 50 människor. 

 Vad är festivalernas plan?

Arrangörerna vill självklart inte ställa in sina festivaler och konserter, så istället för att göra det så planerar många att skjuta upp dem istället. Så här sa arrangörerna för kramfors stadsfest till SvT: “Arrangörerna är tveksamma till att alla evenemang kommer att kunna genomföras som planerat. Kramfors stadsfest är redan i juni, men arrangörerna tittar främst på att kunna senarelägga evenemangen i stället för att ställa in de helt och hållet. De planerar att ta beslut gällande alla festivaler inom några få veckor.”

Så, som vi kan se så finns det planer för att fortsätta med festivalerna så att dem fortfarande kanske får lite inkomster under året.